Issues rapporteren: Geavanceerde BIMcollab-rapportage met Power BI

Issues rapporteren: Geavanceerde BIMcollab-rapportage met Power BI

Een van de grootste voordelen van issues beheren in BIMcollab Nexus is dat alle teamleden direct toegang hebben tot de huidige status van je project. Je hoeft alleen maar in te loggen om alle beschikbare issuegegevens te zien in issue- en activiteitenlijsten en in verschillende vormen en grafieken.

Helaas is het niet altijd mogelijk om elke belanghebbende toegang te verschaffen tot de BIMcollab-omgeving. Voor sommige projectteams is het mogelijk (juridisch) vereist om periodieke statusrapporten op te maken. Voor deze functie biedt BIMcollab verschillende opties om basisrapporten te creëren in pdf- of excelformaat.

Maar gebruikers zouden geen gebruikers zijn als ze geen eigen eisen zouden stellen aan de inhoud en de lay-out van die rapporten. Als iemand software kan ontwikkelen voor dergelijke gepersonaliseerde rapporten, is dat niets minder dan een heldhaftige prestatie en we durven zelfs te zeggen dat dit een heel eigen product is.

En dat is ook zo. Dat product is Microsoft Power BI.

Power BI biedt verschillende tools die het gebruikers mogelijk maken om rapporten met paginanummers en interactieve dashboards te creëren die ze geheel kunnen personaliseren. BIMcollab biedt alles wat je nodig hebt om deze krachtige tool te gebruiken en te integreren in je workflow voor issuemanagement.

Connector

Om aan de slag te gaan met Power Bi en BIMcollab moet je eerst de BIMcollab Power BI-connector installeren. Deze speciale connector biedt je toegang tot BIMcollab-gegevens zonder dat je zelf iets hoeft te programmeren.

Download de connector hier.

Desktop

Als je de connector hebt geïnstalleerd, kun je rapporten maken in Power BI Desktop.

  1. Klik op ‘Data ophalen’
  2. Selecteer ‘BIMcollab’ uit de lijst met gegevensbronnen
  3. Voer de URL van je BIMcollab Nexus in
  4. Log in met je BIMcollab-inloggegevens
  5. Selecteer de projectgegevens die je wilt ophalen

Je kunt nu geheel gepersonaliseerde rapporten maken met de nieuwste issuegegevens.

Tip: Upgrade naar een Connected Plan voor toegang tot activiteiten en timinggegevens. Met het Connected Plan kun je ook volledige gegevens van een werkruimte ophalen in één overdracht.

Workspace

Als je rapport compleet is, kun je het publiceren in je Power BI-ruimte in de cloud. Dit kan een gratis privéworkspace of een bedrijfsworkspace zijn. Hier kun je dashboards maken van je rapporten.

Integreer in BIM360, Sharepoint of Intranet

Als je een Power BI-bedrijfsworkspace hebt, kun je de workspace direct delen met je team of deze integreren in BIMcollab Nexus, een Sharepoint-portaal of op je Intranet-pagina.

Volg bijvoorbeeld de volgende stappen om een PowerBI-dashboard te integreren in BIM360:

  1. Navigeer naar je BIM360-projectstartpagina
  2. Klik op ‘kaartbibliotheek’
  3. Selecteer Power BI uit de lijst met beschikbare kaarten
  4. Klik op ‘Configureren’ om een geïntegreerde URL in te voeren uit je Power BI-rapport.

On premise gegevensgateway

Om je Power BI-dashboard automatisch up to date te houden, kun je gebruik maken van een on premise gegevensgateway van Microsoft.

Nadat je dit op je lokale servers hebt geïnstalleerd (er is ook een particuliere versie verkrijgbaar), kun je het programma configureren om een gegevensgateway te bieden naar BIMcollab Nexus. Vervolgens kun je een verversingstimer voor gegevens inplannen in Power BI.

Hier vind je de volledige instructies om je gateway in te stellen.

Report Builder

Power BI Report Builder van Microsoft is een gebruiksvriendelijke bewerktool waarmee rapportages van meerdere pagina’s kunnen worden gecreëerd met behulp van beschikbare datasets uit Power BI.

Met de toepassing maak je een lay-out voor het rapport met behulp van beschikbare tabellen, matrixen en grafieken. Zodra het rapport klaar is, kan het worden ‘uitgevoerd’, zodat het gevuld wordt met de meest recente gegevens.
Het rapport kan vervolgens worden geëxporteerd naar verschillende bestandsindelingen, zoals pdf, Word, Excel en Powerpoint.

Je kunt je rapport ook gebruiken als sjabloon voor toekomstige rapporten. Je hoeft alleen de dataset maar te wijzigen.

Conclusie

Het concept van openBIM maakt het teams mogelijk om vrij BIM-gegevens uit te wisselen tussen toepassingen. Zo kunnen teams gebruik maken van de beste, niet alleen de ‘compatibele’, BIM-tools voor hun taken en de gekozen oplossing integreren in hun dagelijkse workflow. Dit maakt het mogelijk om een oplossing voor issuemanagement van topklasse te gebruiken, zoals BIMcollab, en deze te combineren met rapportagetools op bedrijfsniveau, zoals Microsoft Power BI.

Issues rapporteren: opgelost!