BIMcollab integreren met Dropbox Business

BIMcollab integreren met Dropbox Business

Dropbox kan in combinatie met BIMcollab worden gebruikt als basic model cloud om modellen, referentiemodellen en andere documenten te delen met je team. Als je BIMcollab Business integreert met Dropbox, kun je:

  • toegang tot modelbestanden die zijn gedeeld via Dropbox Business beheren voor teamleden, vanuit BIMcollab;
  • automatisch de juiste en meest recentelijke modellen openen in BIMcollab ZOOM.

Naast een account bij BIMcollab heb je een account bij Dropbox Business nodig. Een integratie kan alleen worden ingesteld door een Projectleider die beheerdersrechten heeft op het Dropbox Business-account.

Volg de onderstaande 5 stappen om Dropbox Business te integreren met BIMcollab.

Stap 1: Selecteer het project

Log in bij een BIMcollab-account en selecteer het project dat je wilt integreren met Dropbox Business. Ga naar Instellingen en klik op 'Integratie'.

Stap 2: Maak verbinding met Dropbox Business

Selecteer Dropbox als jouw integratie en gebruik de knop 'Inloggen' om in te loggen bij je Dropbox Business-account. Klik vervolgens op 'OK'.

BIMcollab maakt automatisch de map 'BIMcollab' en een submap voor dit project aan. Als je integraties instelt voor meerdere projecten, krijgt elk project en eigen submap.

 
 

Stap 3: Wijs teamleden toe voor toegang

Geef teamleden die dit nodig hebben toegang tot Dropbox:




Teamleden met de rol Editor of Projectleider kunnen de projectmap in Dropbox Business bekijken en bewerken. Reviewers en viewers kunnen de map alleen bekijken.
 
Toegangsrechten tot Dropbox kunnen op elk gewenst moment worden gewijzigd.
 
Let op: De teamleden hebben geen Dropbox Business-account nodig. Een persoonlijk Dropbox-account is voldoende om toegang te verkrijgen tot het project. Alleen de projectleider die de integratie installeert, heeft beheerdersrechten nodig in het Dropbox Business-account.

Stap 4: Installeer Dropbox op je desktop

Alle teamleden moeten de desktopversie van Dropbox op hun computer installeren om bestanden via Dropbox Business te kunnen delen en bekijken. Zodra deze toepassing is geïnstalleerd, is de map 'BIMcollab' beschikbaar.
 
Let op: De 'online-only'-modus van Dropbox is niet voldoende. De BIMcollab-map moet lokaal worden gesynchroniseerd, anders kan ZOOM je modellen niet openen.
 
De map kan nu worden gebruikt om modellen, IFC-referentiebestanden, pointclouds, pdf-documenten, etc. te delen.

Stap 5: Open modellen in ZOOM. ​

Start BIMcollab ZOOM en koppel het BIMcollab-project met de Dropbox Business-integratie. BIMcollab ZOOM spoort automatisch de juiste, lokale Dropbox-map op en voegt de ondersteunde bestanden automatisch toe aan de navigatieboom. Denk aan IFC-referentiebestanden en pointclouds.

 

Onder de standaard instellingen worden alle modellen uitgepakt. ZOOM onthoudt wel welke bestanden er zijn geladen en laadt dezelfde bestanden automatisch als je de volgende keer toegang vraagt tot het project. Deze laadfunctie is persoonlijk en kan verschillen per gebruiker.
 
Wanneer een model een titel krijgt of wordt verplaatst/geroteerd, wordt dit opgeslagen in het project. Vervolgens wordt er gesynchroniseerd met BIMcollab Cloud, waarna deze bestandsinstellingen in de navigatieboom zichtbaar worden voor alle teamleden. Alleen projectleiders kunnen deze instellingen synchroniseren met de cloud.
 
Let op: Wij adviseren de functie verplaatsen/roteren niet te gebruiken, omdat de viewpoints daardoor onbetrouwbaar kunnen worden. Zorg er in plaats daarvan voor dat de modellen juist uitgelijnd worden in de software waarin ze gebouwd worden.
 
Modellen in je project updaten, toevoegen en verwijderen
  • Als een nieuw modelbestand in de projectmap op Dropbox Business wordt geplaatst, deelt Dropbox dit bestand met alle teamleden. De volgende keer dat je ZOOM verbindt met het BIMcollab-project, wordt het nieuwe bestand automatisch gezocht en toegevoegd aan het project. Dat geldt ook voor verwijderde bestanden. Deze worden in het rood weergegeven met de opmerking 'ontbreekt'.
  • Als bestanden zijn toegevoegd of verwijderd terwijl ZOOM is verbonden met het project, worden deze bestanden niet automatisch gedetecteerd. Klik op de synchronisatieknop om de navigatieboom te verversen.
  • Als er een model wordt geüpdatet in de projectmap in Dropbox Business terwijl deze is geopend, detecteert ZOOM dat er een update beschikbaar is en wordt het model in de navigatieboom gemarkeerd. De gebruiker kan het geüpdatete model op elk gewenst moment opnieuw laden door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken.

Wanneer bestanden aan de navigatieboom worden toegevoegd niet in de map op Dropbox Business staan, worden ze toegevoegd als 'lokale bestanden'.  Dit betekent dat ze niet worden gedeeld met het project en alleen zichtbaar zijn voor de gebruiker die de bestanden heeft toegevoegd.
 
ZOOM markeert bewerkte modellen automatisch.