BIMcollab Twin | Data in een grabbelton

De mogelijkheden van BIM horen wat mij betreft tot de innovaties van de eeuw. Toch is nog niet iedereen overtuigd, zo blijkt tijdens een etentje …

Recent tijdens een etentje vertelde ik een vriend over mijn werk als sales- en marketingmanager van BIMcollab Twin. Wat volgde, was een discussie over het nut van BIM. Feitelijk ging het dus over de noodzaak om snel te kunnen beschikken over je data. Mijn vriend, overigens een uitstekend architect, vraagt waarom hij al die bestanden van bouwwerken zou moeten coderen en in een database stoppen. “Wie zit daar nu op te wachten, en weet je wel hoeveel extra tijd, werk en geld dat kost?” Hij vindt dat zijn creatieve vak al genoeg wordt uitgehold door ‘al die onzin’. Natuurlijk wil ik hem dan de voordelen van BIM uitleggen.

Grabbelton

Ik laat mijn vriend denkbeeldig zijn telefoon en zijn huissleutels in een grabbelton stoppen en vertel dat deze twee items nu onderdeel zijn van in totaal 20.000 items waarvan 2.000 telefoons en 3.000 huissleutels. Vervolgens vraag ik hem hoeveel tijd het zou kosten om de twee items terug te vinden. Hij geeft direct toe dat dit zeer lastig wordt en veel tijd zou kosten. “De telefoon heb ik snel te pakken”, schertst hij lachend, “want ik bel gewoon mijn eigen nummer. Maar mijn sleutelbos…” Ik laat een stilte vallen om hem zijn eigen conclusies te laten trekken.

Ik vraag hem daarna om dit proces te herhalen, maar zijn items nu te voorzien van een label met NAW-gegevens en informatie over het object. En om deze labels vervolgens in een boekenkast te leggen met een heldere structuur middels planken-labels-vakjes op alfabetische volgorde. Ik vraag hem hoe snel hij nu verwacht zijn eigen twee items terug te kunnen vinden. “Uiteraard veel sneller, want op basis van het label weet ik welke van de 20.000 items van mij zijn”, geeft hij toe.

Inzichten

Tot slot werpt mijn vriend me nog voor de voeten dat het ook tijd kost om labels te schrijven en op de juiste plek in de kast op te bergen. Tuurlijk, dat klopt. Maar hoeveel labels zou hij kunnen schrijven en opbergen in de tijd dat hij anders zijn spullen zou moeten zoeken. Bovendien kan ik hem helpen zoeken, omdat ik met die labels weet wat ik moet zoeken?

Zo werkt het ook in de bouwwereld. Het coderen van gebouwinformatie of -data in een BIM-model kost tijd. Maar hoe fijn zou het zijn als hij zijn klanten, die steeds maar weer informatie zoeken, in een fractie van de tijd of zelfs direct kan helpen omdat hij een systeem heeft waarin dit allemaal is geregeld. En als hij die klanten ook nog kan uitleggen wat hun winst is, dan zijn ze bereid ervoor te betalen. Zijn glimlach maakt duidelijk: de boodschap is overgekomen.