BIMcollab Twin | Van Rotring via floppy naar de BIMcollab Twin

Soms is er zo’n moment dat je iets doet dat je al eens eerder hebt gedaan of meegemaakt. Die flashback haalt het verleden op naar het heden. Begin dit jaar had ik in Helmond zo’n moment toen ik het project Oranjekade van onze klant BanBouw bezocht. Even was ik 25 jaar terug in de tijd.

BanBouw bouwt de komende jaren op het voormalige Edah-terrein in Helmond aan een groot woningbouwproject met 269 woningen in 15 woonblokken. Ik kreeg een rondleiding op de bouwplaats van het project ‘Oranjekade’ waar de werkzaamheden in volle gang zijn. Toen werd ik teruggeworpen in de tijd en besefte dat innovatie in de bouw grote stappen heeft gemaakt.

Rotring-pennen

Op het moment dat we het ‘bouwkantoor’ van Banbouw wilden binnenlopen, was daar het moment van de flashback. Ik was hier eerder geweest. Dit kantoor had ik 25 jaar geleden al van binnen gezien. Toen was het nog het hoofdkantoor van de Edah. Die eerste keer had ik er handgemaakte uiterst gedetailleerde overzichtstekeningen van een verbouwing opgehaald. Die tekeningen waren nog gemaakt met de bekende rode Rotring-pennen.

Floppy’s met AutoCAD

De tweede keer dat ik dit kantoor betrad, was 10 jaar later en Edah was net overgenomen door Konmar. Er waren plannen voor het ombouwen van toenmalige Edah-vestigingen tot Konmar-filialen. En wederom moest ik er tekeningen ophalen. Maar die keer kwam ik naar buiten met floppy’s en afdrukken van AutoCAD-tekeningen.

BIM-model in de cloud

En vorige maand moest ik er dus weer zijn. Ik liep dit gebouw weer binnen dat inmiddels is omgebouwd van een logistiek foodcenter tot een bouwkantoor. Edah en Konmar bestaan ondertussen niet meer en de distributiehallen zijn verdwenen. Het is nu een  compleet bouwterrein en zo realiseerde ik me dat er anno 2022 wordt gewerkt met state-of-the-art 3D BIM-modellen. Het bouwproces is volledig geautomatiseerd.

Met enige trots mag ik zeggen dat BIMcollab Twin daarin de rol speelt bij het digitaal vastgoeddossier. Ons platform ontsluit alle data voor het bouwproces in de cloud. Het mooie is dat Architecten|en|en & Christoph Kohl Architekten als ontwerpers van de Oranjekade rekening hebben gehouden met de geschiedenis. Zo komen heden en verleden bij elkaar. Het is mooi om te zien wat innovatie ons als sector brengt. Van Rotring-pen naar AutoCAD naar 3D BIM-model. Benieuwd wanneer ik mijn volgende flashback mag ervaren…